Langdurig werkloos? Het Activaplan maakt je aantrekkelijker voor werkgevers!

Langdurig werkloos? Het Activaplan maakt je aantrekkelijker voor werkgevers!

Je bent een jaar (of langer) werkloos of ingeschreven als werkzoekende en woont in het Waalse Gewest of in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest? Dan ben jij financieel extra aantrekkelijk voor bedrijven dankzij het Activaplan. Deze overheidsmaatregel heeft als doel langdurig werkzoekenden sneller aan een job helpen. Daarvoor hoef je alleen een werkkaart aan te vragen. En tijdens sollicitatiegesprekken duidelijk vermelden dat je een werkkaart hebt!

Euh…Activaplan?

Een werkgever die een langdurig werkloze in dienst neemt, wordt hiervoor beloond met werkgeversbijdragevermindering. Dit wil zeggen dat jouw werkgever een aantal maanden minder sociale zekerheid moeten bijdragen. Een deel van jouw nettoloon ga je ontvangen van jouw vakbond of Hulpkas. Want die krijg je – dankzij jouw werkkaart – in de vorm van een werkuitkering.

Werkkaart: wie, wat, waar?

Ben je langer dan een jaar werkloos of ingeschreven als werkzoekende? Dan kun je een werkkaart aanvragen. Dit attest geeft aan dat je aangenomen kunt worden in het kader van het Activaplan. Belangrijk: Enkel als je deze werkkaart hebt, kan je toekomstige werkgever voordelen krijgen en ontvang jij een werkuitkering.

Woon je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dan vraag je je werkkaart aan bij ACTIRIS. Woon je in het Waals Gewest? Dan moet je bij FOREM zijn. Woon je in het Vlaamse Gewest? Dan is het Activaplan niet meer van toepassing. Behalve als je aangeworven werd vóór 1 januari 2017 en een werkkaart op zak had. Dan genieten jij en je werkgever nog van de voordelen tot eind 2018.

Een job te pakken! Wat nu?

Proficiat! Bezorg zo snel mogelijk een kopie van je arbeidsovereenkomst aan je vakbond of de Hulpkas. Zij vragen voor jou een werkuitkering aan bij RVA, ACTIRIS of FOREM. Zodra dit in orde is, ontvang jij geen werkloosuitskering meer, maar een werkuitkering. Eigenlijk is het een deel van je nettoloon, maar ontvang je het van de overheid in plaats van je werkgever.

In het bezit van een werkkaart en klaar voor een nieuw avontuur? Blader door onze vacatures >

Meest recente artikelen
AC