De vijf geboden van studentenwerk

De vijf geboden van studentenwerk

Bijverdienen en ervaring opdoen als jobstudent? Natuurlijk. Maar Euh… Kinderbijslag, belastingen en kwartalen? En mocht je nu 50 dagen? Of waren het 475 uren geworden? Er is zoveel informatie dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet. No worries. Zolang je je aan deze 5 geboden houdt, scheur je je broek niet aan die leuke studentenjob.

Gij zult oud genoeg en student zijn
Sweet 16 voorbij? Dan kan je als jobstudent aan de slag! Nog maar 15 jaar maar wel de eerste graad van het middelbaar onderwijs doorstaan? Dan is het ook oké. Verder moet je hoofdactiviteit uiteraard studeren zijn.  Of dit nu in het middelbaar, aan een hogeschool of op de universiteit is, maakt niet uit.

Gij zult niet meer dan 475 uren per jaar werken
Goed nieuws voor studenten die maar een uurtje per dag willen werken. Want in plaats van 50 dagen per jaar, mag je nu 475 uren per jaar werken. Schrik om de tel kwijt te geraken? Via de app van [email protected] kun je zo zien aan hoeveel uren je zit.  Werk je meer dan 475 uren, dan betalen jij en je werkgever hogere sociale bijdragen.

Gij zult niet meer dan 40u per week werken
Je studententijd blijft de mooiste tijd van je leven – of dat zeggen ze toch.  Om dit niet te hoeven missen, mag jij maximum 40 uur per week werken. Daarvan mag je niet meer dan 8 uur per dag in een zesdaagse werkweek en 9 uur per dag in een vijfdaagse werkweek werken. Behalve als je in horeca aan de slag gaat. Want dan mag je tot 11 uur per dag en 50 uur per week werken. Ben je jonger dan 18 jaar? Je kunt maximum 8 uur per dag en 38 uur per week werken. Overwerk is eveneens verboden.

Gij zult niet meer dan 240u per kwartaal werken
Tijdens het academiejaar mag je maximum 240 uren per per kwartaal werken. Ga je hierover, dan verlies je je kinderbijslag. Behalve tijdens de zomermaanden – juli, augustus, september dus, want dan mag je zoveel werken als je wilt als je je studies verder zet. Behaal je je diploma in juni? Dan mag je nog tot 30 september aan de slag als jobstudent.

Gij zult geen belastingen betalen
Als werkende student vul je wel een belastingaangifte in, maar betaal je geen belastingen. Tenzij je meer verdient dan een bepaald bedrag. Als zelfstandige student mag je tot €10.141 bruto verdienen. Als studenten ten laste van een alleenstaande ouder verdien je maximum € 8.272,5 bruto. Ben je ten laste van je ouders die samen worden belast? Dan verdien je best niet meer dan € 6.536 bruto. Anders betalen je ouders (of jij als je zelfstandig bent) meer belastingen.

Klaar om aan de slag te gaan als jobstudent? Blader door onze vacatures >

Gerelateerde artikelen
Meest recente artikelen
AC