Ontvang je als uitzendkracht ook vakantiegeld?

Ontvang je als uitzendkracht ook vakantiegeld?

Af en toe eens uitblazen van het harde werk? Het is iedereen gegund – of je nu aan de slag bent als arbeider, bediende of uitzendkracht. Iedereen heeft recht op vakantie en iedereen krijgt er vakantiegeld voor. Maar wanneer je dat bedrag juist krijgt? Dat is anders voor uitzendkrachten dan voor vaste werknemers. We zetten even op een rijtje hoe het precies zit:

Recht op vakantie

Net als bedienden en arbeiders met een vast contract, heb je als uitzendkracht ook recht op betaalde vakantiedagen. Hoeveel hangt af van het aantal dagen dat je het jaar ervoor werkte: hoe meer dagen gewerkt, hoe meer vakantiedagen het jaar erop.

Betaalde vakantie

Ook uitzendkrachten krijgen vakantiegeld (alleen verschilt het tijdstip van betaling voor uitzendkracht-bedienden). Net als bij vaste werknemers gaat het om enkel en dubbel vakantiegeld. Het enkel vakantiegeld is het loon dat je krijgt voor de dagen dat je met vakantie bent, het dubbel vakantiegeld is een extra vergoeding bovenop je verloning.

Betaling van het vakantiegeld

Het vakantiegeld voor uitzendkracht-bedienden wordt anders betaald dan voor vaste medewerkers.

  • Werk je als uitzendkracht-bediende? Dan ontvang je elke week een deel van het enkel en dubbel vakantiegeld bovenop je loon, op basis van je prestaties van die week. Het gaat om het vertrekvakantiegeld, naar aanleiding van het einde van het contract en dus een voorschot op de vakantiedagen waarop je het jaar nadien recht hebt.

Je ontvangt je vakantiegeld dus niet op je vrije dag, maar krijgt het vooraf – in stukjes of in één keer. Vergeet het dus niet opzij te zetten. Zo geniet je er met volle teugen van tijdens je vakantie.

  • Werk je als uitzendkracht-arbeider?  Dan wordt het vakantiegeld één keer per jaar uitbetaald door de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (vakantiekas), en dit in het jaar volgend op het jaar van de prestaties, op dezelfde wijze als voor de vaste werknemers.
Gerelateerde artikelen
Meest recente artikelen
AC