Van waar komt de loonindexatie van 2017?

Van waar komt de loonindexatie van 2017?

Merkte je op je loonbrief van januari 2017 ook een kleine loonsverhoging op zonder loonsopslag te krijgen? Dat kan, dankzij de loonindexatie. De lonen voor bedienden in Paritair Comité 200 stegen met 1,13%. Ook de minimumlonen en uitkeringen gingen lichtjes omhoog. Geen idee hoe dat komt? We zoomen even in op de index, loonsverhogingen en koopkracht.

Wat is loonindexatie?

Een loonindexatie is een kleine loonsverhoging en wordt berekend op basis van indexcijfers:

  • De index van consumptiegoederen weerspiegelt de prijsevolutie van de producten die een gemiddeld gezin op een half jaar koopt. Het berekent dus hoeveel het leven kost, zeg maar.
  • Ook de gezondheidsindex berekent de gemiddelde levenskost, maar haalt alcohol, tabak, benzine en diesel uit het winkelmandje. De gezondheidsindex stijgt dus minder snel dan de index van de consumptiegoederen.
  • De spilindex is een cijfer – bepaalt door de indexcommissie – dat iets hoger ligt dan de gezondheidsindex.

Overschrijdt de gezondheidsindex een bepaald niveau, dan is de spilindex overschreden. Dit is het signaal om lonen en sociale uitkeringen te verhogen. Hoe groot die loonindexering in de privésector net is, ligt vast in de cao’s die de paritaire comités regelen. Rijk zul je er niet van worden, maar je verliest ten minste geen koopkracht als het leven duurder wordt.

Koopkracht stijgt even

Dat jij nu meer loon hebt, is dus te danken aan het feit dat het leven de afgelopen maanden duurder is geworden. Goed dus dat jij nu weer meer koopkracht hebt. Maar omdat bedrijven meer loon moeten betalen, zullen ze die kosten ook doorvoeren in hun prijzen. Je raadt het al: het leven wordt weer duurder. En zo blijft blijft de bal rollen.

Wil je van dichtbij de pronostieken volgen en voorspellen hoe groot de loonsindexatie van jouw PC 200 in 2018 zal zijn? Op de site van Het Federaal Planbureau – een overheidsinstelling die zich bezighoudt met economische studies – kun je van dichtbij de voorspellingen volgen.

Meest recente artikelen
AC