Rekrutering: wat zijn de meest gewilde soft skills?

Rekrutering: wat zijn de meest gewilde soft skills?

Zijn geavanceerde technische vaardigheden voldoende om rekruteerders te overtuigen? Tijdens een sollicitatiegesprek zijn het tegenwoordig de soft skills die het verschil maken. Deze gedragsvaardigheden zijn steeds meer in trek bij bedrijven. Ontdek de 3 soft skills die door rekruteerders het meest gewaardeerd worden.

Teamspirit

Teamspirit hebben houdt in dat je begrijpt dat iedereen een rol heeft in het bedrijf. Individuele prestaties worden een echte troef wanneer zij ten dienste van anderen worden gesteld. Een werknemer heeft bijvoorbeeld vaardigheden of deskundigheid op een bepaald gebied. Wanneer hij of zij die kennis spontaan doorgeeft aan zijn collega’s, verbeteren de prestaties van het hele team.

Teamgeest draagt ook bij tot de stabiliteit van een bedrijf. Rekruteerders zoeken mensen die verbinding tot stand kunnen brengen. Deze werknemers onderhouden dagelijks de sociale banden binnen hun team. Hun enthousiasme voor de werkzaamheden die zij uitvoeren werkt aanstekelijk en draagt bij tot de dynamiek van de groep.


Tip: Denk eens terug aan werksituaties waarin u de teamspirit heeft bevorderd. Bijvoorbeeld een project waarvoor u nauw heeft samengewerkt met een collega. Leg de rekruteerder uit hoe u de teamspirit heeft weten te behouden ondanks eventuele meningsverschillen.

Aanpassingsvermogen

De arbeidswereld verandert continnu en in zo’n context is aanpassingsvermogen een soft skill die bij rekruteerders hoog op het verlanglijstje staat. Het gemak waarmee veranderingen worden aanvaard is een waardevolle steun voor de werkgever. Bij het beoordelen van kandidaten zijn rekruteerders geïnteresseerd in hun vermogen om:

  • Met stress om te gaan;
  • Hun eigen sterktes en zwaktes te beoordelen;
  • In teamverband te werken;
  • Vlot op te krabbelen na een mislukking;
  • Nieuwe vaardigheden te verwerven; 
  • Enz.

Het hebben van aanpassingsvermogen levert ook een bijdrage aan het welzijn op het werk. Een werknemer met dit vermogen kent zijn grenzen en zal niet aarzelen om hulp te vragen. Zo gaat hij op een constructieve manier om met veranderingen, zonder dat stress de overhand neemt.

Tip: Denk eens terug aan de veranderingen waarmee u te maken heeft gehad. Heeft u tijdens de Covid-crisis bijvoorbeeld ervaring opgedaan met telewerken? Leg de rekruteerder uit hoe u zich hieraan heeft aangepast.

Communicatieve vaardigheden

Sociale intelligentie is een soft skill die tijdens een wervingsgesprek het verschil kan maken. Hierbij wordt de communicatie op de ander gericht, door actief te luisteren. Daardoor is het bijvoorbeeld mogelijk om de verwachtingen van een manager goed te begrijpen. Empathie is, naast luisteren, het vermogen om zich in de plaats van de ander te stellen. Dit verbetert de relaties tussen collega’s en voorkomt mogelijke conflicten. Ook kiest een goede communicator het meest geschikte moment en kanaal om zich uit te drukken. Daarbij brengt hij een heldere en beknopte boodschap over. Tot slot is leiderschap een gewilde soft skill voor functies waarbij verantwoordelijkheid komt kijken. Deze vaardigheid stelt u in staat dagelijks een team leiden en conflictbeheersing onder de knie te krijgen.

Tip: Laat de rekruteerder vanaf het eerste contact zien dat u weet hoe u moet communiceren. Probeer het doel van zijn vragen te begrijpen voordat u ze beantwoordt. Wees beknopt en to the point in uw antwoorden.

Om de aandacht van de rekruteerder te trekken, vermeldt u uw soft skills op uw cv. Kies de soft skills die van pas zullen komen bij de job waarnaar u solliciteert. Leg tijdens het sollicitatiegesprek aan de hand van uw beroepservaringen uit hoe u deze menselijke en gedragsvaardigheden heeft ontwikkeld. Sommige rekruteerders gebruiken persoonlijkheidstests om uw soft skills vast te stellen. Deze zijn zo goed onderzocht dat het moeilijk is deze te omzeilen.

Zou u nieuwe soft skills willen aanleren, of uw huidige vaardigheden willen ontwikkelen?

Soft skills vormen de kern van het programma MyPath® van Manpower. Onze talenten krijgen een persoonlijke coaching om hun vaardigheden goed te kunnen inzetten.

Meest recente artikelen

Rekrutering: wat zijn de meest gewilde soft skills?

Zijn geavanceerde technische vaardigheden voldoende om rekruteerders te overtuigen? Tijdens een sollicitatiegesprek zijn het tegenwoordig de soft skills die het verschil maken. Deze gedragsvaardigheden zijn steeds meer in trek bij bedrijven. Ontdek ...

Lees meer
AC