Opleidingen: 4 argumenten waarmee u uw werkgever overtuigt

Opleidingen: 4 argumenten waarmee u uw werkgever overtuigt

Wilt u uw werkgever overhalen om uw opleiding te financieren? Houd dit in gedachten bij het voorbereiden van uw verhaal: het volgen van een opleiding is een win-winsituatie. De vaardigheden die u daarmee opdoet, komen ten goede aan het bedrijf. Manpower legt u uit hoe u uw werkgever kan overtuigen om uw opleidingsverzoek in te willigen.

1/ Kies een opleiding die relevant is voor uw loopbaanontwikkeling

Een opleiding kiezen is een beetje alsof u op een kruispunt staat. Er zijn meerdere wegen die u kan inslaan, en u moet de weg kiezen die het meest relevant is voor uw carrière. Het doel van de beoogde opleiding moet helder zijn:

  • Een diploma behalen;
  • Uw huidige vaardigheden opfrissen;
  • Nieuwe vaardigheden verwerven;
  • Uw soft skills ontwikkelen.

Kies voor erkende opleidingen die een diploma verstrekken. Een opleiding is een investering in tijd en geld, en beide kosten zowel uzelf als uw werkgever geld. Het is dus heel belangrijk om te waarborgen dat het opleidingsprogramma kwaliteit heeft en tot een diploma leidt.

2/ Leg uw leidinggevende de voordelen van uw opleiding voor het bedrijf uit

In deze fase stelt u uw werkgever eerst gerust over uw motivatie. Vergeet niet: hij is niet verplicht om uw verzoek in te willigen. Zorg ervoor dat uw verhaal in lijn is met het opleidingsplan van het bedrijf.

Wilt u een opleiding volgen met het oog op het verlaten van het bedrijf, of om u binnen het bedrijf te ontwikkelen? Leg uw opleidingsplan op een strategische manier voor. Ga na wat de behoeften binnen het bedrijf zijn en hoe u met uw opleiding hierop kan inspelen. 

Misschien wilt u gewoon op persoonlijk vlak uw kwalificaties verbeteren? Laat uw werkgever in dit geval zien hoe toegewijd u bent aan uw huidige job en geef hem het gevoel dat deze opleiding zal bijdragen tot uw professionele ontwikkeling. Niet alleen zult u betere prestaties leveren, maar ook de kennis die u heeft opgedaan delen met uw collega’s. Zo profiteren zij indirect van uw opleiding.

3/ Leg een volledig opleidingsdossier voor aan uw werkgever

Raadpleeg eerst de interne opleidingscatalogus van uw bedrijf. Staat uw opleiding erin? Dat maakt onderhandelen gemakkelijker. Zo niet, leg uw werkgever dan een volledig opleidingsdossier voor met daarin:

  • De kosten van de opleiding;
  • De werkwijze (op locatie, op afstand);
  • De voorgenomen planning;
  • Het totaal aantal opleidingsuren;
  • De verworven vaardigheden.

Als u het dossier zorgvuldig opstelt, overtuigt u uw werkgever ervan dat u de te volgen opleiding serieus neemt.

4/ Vermeld de financiële voordelen die verbonden zijn aan beroepsopleidingen

Heeft uw werkgever opleidingen in zijn bedrijfsbeleid opgenomen? Breng de belastingvoordelen van de opleiding terloops ter sprake. Zolang de opleiding rechtstreeks verband houdt met de activiteit van uw bedrijf, kunnen de gemaakte kosten worden afgetrokken van de belastingen.

Bent u in dienst van het Paritair Comité 200 (PC 200)? In dat geval kan uw werkgever aanspraak maken op een premie van maximaal € 84 per persoon per opleidingsdag.

Opleiding stelt banen veilig en draagt bij tot de loopbaanontwikkeling van de werknemers. In een voortdurend veranderende arbeidswereld is opleiding een echte hefboom voor de ontwikkeling van ondernemingen. Toch blijven sommige bedrijfsleiders terughoudend. Is dat het geval, ga dan op zoek naar een lijnmanager van uw direct leidinggevende die hem zal kunnen overtuigen. Presenteer hem uw project tijdens een gesprek. Uw doel: ervoor zorgen dat hij u wil steunen door zijn empathie op te wekken.

Wist u dat Manpower een opleidingsprogramma op maat aanbiedt voor zijn talenten? Verhoog uw potentieel, sluit u aan bij het programma My Path®!

Meest recente artikelen

Rekrutering: wat zijn de meest gewilde soft skills?

Zijn geavanceerde technische vaardigheden voldoende om rekruteerders te overtuigen? Tijdens een sollicitatiegesprek zijn het tegenwoordig de soft skills die het verschil maken. Deze gedragsvaardigheden zijn steeds meer in trek bij bedrijven. Ontdek ...

Lees meer
AC