De sleutels om werk- en privéleven te combineren

De sleutels om werk- en privéleven te combineren

40% van de Belgische werknemers is niet tevreden over het evenwicht tussen werk- en privéleven. Met de opkomst van hybride werken, is het kantoor verhuisd naar de woning. Laat het werk “op het werk” door deze vier tips te volgen.

1 — Definieer uw professionele prioriteiten zonder uw privéleven te verwaarlozen

Wat zijn de taken die u absoluut moet afwerken voor het einde van de dag? Welke taken zijn belangrijk, maar zou u kunnen uitstellen? Stel uzelf deze vragen, zonder uw gezondheid te verwaarlozen. Sport, maaltijdpauzes en slaap zijn noodzakelijk voor uw welzijn. Denk ook aan de tijd die u uittrekt voor uw dierbaren en de activiteiten die voor u belangrijk zijn. Hoe meer u afgestemd bent op uw waarden, hoe meer voldoening u zult hebben. Een goed evenwicht tussen “werk- en privéleven” heeft een positieve invloed op uw prestaties op het werk.

2 — Organiseer uw werkdagen zodanig dat ze uw privéleven niet in de weg staan

Het opstellen van een to-do lijst is een effectieve methode om tot rust te komen. Een groot project kan bijvoorbeeld in verschillende fasen worden opgesplitst. Door ze over uw week te spreiden, zult u de voldoening hebben om uw doelen dagelijks te bereiken. Op die manier komt u niet in de verleiding om ’s avonds of in het weekend door te werken. Laat u niet overweldigen door tijd: het kan uw productiviteit op het werk en de kwaliteit van uw relaties met uw dierbaren beïnvloeden. 

3 — Vergeet de pauzes niet om het evenwicht te bewaren 

Een koffie drinken, met een collega praten, een wandeling maken: pauzes verbeteren uw productiviteit, concentratie en welzijn. Ze geven zelfs een boost aan uw creativiteit. Een pauze van 10 minuten om de twee uur vermindert stress en vermoeidheid. Voor een optimale doeltreffendheid raden deskundigen van de Universiteit van Sherbrooke aan om naar buiten te gaan of elementen uit de natuur te observeren. Minder stress op het werk betekent ook meer ontspannen thuiskomen. U zult dus meer energie hebben voor uw persoonlijke activiteiten.

4 — Verlicht uw mentale belasting wanneer u het werk verlaat

Een uitstekende manier om uw mentale belasting te verlichten is door de avond tevoren uw takenlijst voor de volgende dag op te stellen. En als uw hoofd desondanks nog vol ideeën en uit te voeren projecten zit, stel dan een ritueel in om het einde van uw werktijd aan te geven. Zodra u het kantoor verlaat, maak ook gebruik van uw recht op deconnectie. Het is geen kwestie van onbereikbaar zijn, maar van voorrang geven aan uw privéleven buiten de kantooruren. Om dit evenwicht te vinden, zal het soms nodig zijn om “nee” te zeggen en te leren delegeren.

Een evenwicht bereiken tussen werk- en privéleven kost tijd. U moet eerst uw waarden bepalen, wat voor u het belangrijkst is. Om uw mentale belasting te verlichten, zijn to-do lijstjes en pauzes uw bondgenoten! Tenslotte, denk alleen aan het werk tijdens de werkuren. Het resultaat: een betere invulling van uw professionele en persoonlijke leven!

Welzijn op het werk is een prioriteit voor Manpower. Vind snel uw evenwicht door te trainen met het My Path® programma. Dit traject verhoogt uw potentieel en geeft u voorrang voor banen die bij uw profiel passen. 

Ontdek het My Path® programma!

Meest recente artikelen

Rekrutering: wat zijn de meest gewilde soft skills?

Zijn geavanceerde technische vaardigheden voldoende om rekruteerders te overtuigen? Tijdens een sollicitatiegesprek zijn het tegenwoordig de soft skills die het verschil maken. Deze gedragsvaardigheden zijn steeds meer in trek bij bedrijven. Ontdek ...

Lees meer
AC