Heb jij je game-ervaring al aan je cv toegevoegd?

Heb jij je game-ervaring al aan je cv toegevoegd?

Hoe al dat gamen tijdens de pandemie je kan helpen bij jouw zoektocht naar een job.
Gamen biedt meer voordelen dan alleen de onmiddellijke voldoening; het zal je misschien verbazen te weten dat het ook je inzetbaarheid verbetert. Als het gaat om gewilde vaardigheden op de werkplek, kan gaming een game-changer zijn. Het is aangetoond dat veel van de skills die je waarschijnlijk tijdens het gamen hebt opgedaan, jouw prestaties op het werk verbeteren. Voel je dus zeker niet schuldig als je tijdens de pandemie vaker hebt gegamed. De kans is groot dat je nu helemaal klaar bent voor je volgende sollicitatiegesprek.

Elke keer dat jij je console hebt opgepakt, heb je meer geleerd over hoe je je kunt aanpassen, en hoe je essentiële soft skills kunt verfijnen, zoals kritisch denken, samenwerken, communiceren en creativiteit.

Ontdek hier de vaardigheden die jij misschien in jouw vrije tijd hebt ontwikkeld:

1. Verbeterd kritisch denken
Strategie- en racegames zoals World of Warcraft en Mario Kart vereisen dat je uitzoekt welke benaderingen je naar het volgende niveau zullen brengen. Wat je motiveert en boeit, helpt je om conclusies te trekken en systematisch na te denken over het oplossen van het spel. Dit scherpt je beoordelingsvermogen en je benadering van probleemoplossing, besluitvorming (voor- en nadelen van verschillende tactieken afwegen) en strategisch denken aan.

2. Grotere capaciteit voor samenwerking
Met de introductie van nieuwe formats zoals massive multiplayer online role-playing games (MMORPG’s), verschuift het moderne gamen van een individuele naar een sociale beleving. COVID-19 heeft deze trend alleen maar versneld omdat gamen tijdens de pandemie een manier is geweest om vrienden te “ontmoeten” en proactieve sociale vaardigheden te ontwikkelen. In multiplayergames werk je samen met andere spelers om te winnen, waardoor je beter in staat bent om op afstand samen te werken. Dit soort games inspireren vaak tot IRL ontmoetingen en hangouts, of verbeterde relaties met vrienden en familieleden. Dit kan zich vertalen in betere werkrelaties met je collega’s.

3. Versterkte communicatievaardigheden
Je communicatievaardigheden worden ook getraind in multiplayergames. In virtuele omgevingen kan je zo verschillende communicatiestijlen testen en leren. Spelers van Second Life, bijvoorbeeld, waar gebruikers parallelle persona’s bouwen voor een online wereld, hebben aangetoond dat ze beter in staat zijn hun gespreksstijl aan te passen aan de situatie.

4. Vergroot jouw creativiteit
Sandbox games die je vrij laten rondlopen en je eigen ding laten doen (zoals Minecraft en Terraria) worden in verband gebracht met verbeterde creativiteit. Als je deze games speelt, heb je misschien betere visueel-ruimtelijke vaardigheden – het vermogen om je de beweging van objecten in de ruimte voor te stellen – belangrijk voor een loopbaan in wetenschap en techniek.

Vaardigheden zoals teamwerk, kritisch denken en probleemoplossing zijn nu meer dan ooit nodig op de werkvloer. Dus de volgende keer dat jij of jouw kinderen genieten van jullie favoriete spel, denk dan niet dat het tijdverspilling is. Want jij ontwikkelt zo vaardigheden die nodig zijn voor jouw nieuwe job.

Wil jij weten hoe jouw game-ervaring zich vertaalt in vaardigheden die je aan jouw cv kunt toevoegen? Doe hier onze gratis quiz Gaming Skills Translator en kom erachter welke vaardigheden je aan het opbouwen bent.

Succes!

Meest recente artikelen

Rekrutering: wat zijn de meest gewilde soft skills?

Zijn geavanceerde technische vaardigheden voldoende om rekruteerders te overtuigen? Tijdens een sollicitatiegesprek zijn het tegenwoordig de soft skills die het verschil maken. Deze gedragsvaardigheden zijn steeds meer in trek bij bedrijven. Ontdek ...

Lees meer
AC