Ga jij all-in op LinkedIn? 7 tips om je profiel te doen shinen!

Ga jij all-in op LinkedIn? 7 tips om je profiel te doen shinen!

Dat je best geen profielfoto op LinkedIn kiest met een cocktail in je hand, wist je waarschijnlijk zelf al. Dat je je eeuwenoud e-mailadres à la ‘[email protected]’ beter niet instelt als contactgegeven, wist je hopelijk ook al. Vandaag hebben meer dan drie miljoen Belgen een LinkedIn-profiel. Maar wat kan je nu juist doen om echt het verschil te maken in de ogen van recruiters? Wij geven je met deze 7 tips al een vriendelijk duwtje in de rug.

       1. Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Je profielfoto op LinkedIn kan doorslaggevend zijn voor een recruiter om je te contacteren of niet. Je kan dus maar beter kiezen voor een ietwat serieuzere of professioneel ogende foto. Hoe zo’n foto eruit ziet? Een duidelijke, scherpe foto met een neutrale of niet té speciale achtergrond met jezelf op de voorgrond, en met een glimlach! Je hoeft natuurlijk niet te poseren alsof je in een dwangbuis zit… Verder kies je best voor formele of niet te schaars ogende kledij. Tot slot kies je best voor een recente foto die goed weergeeft wie jij echt bent. Op je Facebook-profiel post je uiteraard alle foto’s die je maar wil (volgens het Facebook-beleid welteverstaan…), maar op LinkedIn kies je voor alle veiligheid toch maar beter voor een professioneel ogende foto.

DO: een scherpe, heldere, neutrale foto laten nemen van jezelf met een passende outfit.
DO NOT: overdreven selfies (please DON’T go there), groepsfoto’s of foto’s die dateren van de jaren ‘90.

       2. Wie ben ik? Wat doe ik? Wat drijft me?

Naar wat ben je op zoek? En wie ben je? Diepe levensvragen die je op het eerste gezicht eerder op een date zou moeten beantwoorden. Maar niets is minder waar! Ook voor recruiters is het belangrijk dat het duidelijk is naar wat je op zoek bent of waarin je net bent gespecialiseerd. Geef dus zowel in je kopregel (die onderaan je naam staat) als in je samenvatting aan in welke jobs of sectoren je interesse hebt. Mensen met een uitgebreide samenvatting komen trouwens sneller voor in zoekopdrachten van bedrijven en recruiters. Uiteraard moet je ook niet gaan overdrijven en je hele levensverhaal gaan neerpennen. Keep it professional!

       3. Ervaring is de beste leermeester

Je LinkedIn-profiel is zowat je digitale CV; de ideale plaats dus om al je professionele ervaringen neer te pennen! Zorg dat je je vorige functies toevoegt aan je profiel en dat je het bedrijf en de plaats ook noteert. Recruiters kunnen op die manier mogelijks referenties vragen bij je vorige werkgever. Indien je je afvraagt of al je vorige professionele ervaringen moet toevoegen: dat hangt ervan af in welke sector je graag zou werken met je toekomstige job. In het algemeen wordt het aangeraden om al je professionele ervaringen toe te voegen. Iemand die niet bij de pakken blijft zitten: daar wordt elke recruiter toch blij van? Je kan trouwens ook media of links toevoegen aan elke functie; op die manier kan je je publicaties of prestaties weergeven, waarover meer in punt 6.

DO: voeg je vorige professionele ervaringen toe met de data, naam van het bedrijf en de locatie.
DO NOT: een ervaring toevoegen zonder de functietitel, bedrijfsnaam of al helemaal geen ervaringen toevoegen!

       4. Slide into my appropriate email address

LinkedIn is een sociaal netwerk waar mensen elkaar vinden in een professionele context. Belangrijk is hier dus dat je vlot bereikbaar bent voor eventuele jobaanbiedingen. Kies dus voor een neutraal e-mailadres waarop recruiters je kunnen bereiken. Je zou zelf toch ook niet laaiend enthousiast worden bij het lezen van een fangirl/boy e-mailadres? Een goed voorbeeld van een gepast e-mailadres is [email protected] of omgekeerd. Zolang je herkenbaar bent in het e-mailadres zonder veel ‘versierinkjes’, zal dit een goede indruk geven. Je kan er ook altijd voor kiezen om je telefoonnummer te delen op je profiel als je dit makkelijker vindt.

       5. Skills are built, not born

Voeg je vaardigheden toe aan je profiel. Ben je een kei in talen? Voeg deze dan ook zeker toe! (Hier bestaat ook een aparte functie voor trouwens bij ‘talen’, leve de logica! 😉 ) Of ben je een digitaal wonder? Geef deze skill dan zeker aan! Je kan trouwens zo specifiek gaan als je maar wil: van programma’s en software beheren tot algemene skills zoals ‘online’, het kan allemaal! Je LinkedIn-connecties kunnen vervolgens jouw vaardigheden bevestigen door deze te onderschrijven. Recruiters kunnen op die manier je professioneel profiel sneller herkennen en je misschien wel contacteren! Wist je trouwens al dat je vorige collega’s en/of werkgevers een aanbeveling kunnen schrijven op jouw profiel? Een reden te meer om je beste beentje voor te zetten op het werk! 😉  

       6. Haal ‘the greatest showman’ in jezelf naar boven

Tot hiertoe is je profiel duidelijk al erg uitgebreid. Wil je net dat tikkeltje meer uitstralen dan je buurman- of vrouw? Voeg dan een prestatie toe. Zoals je op de onderstaande afbeelding kan zien, kan je allerlei bijlagen toevoegen aan je profiel. Heb je een extra diploma of een certificaat behaald? Voeg het zeker toe! Je komt meteen nóg betrouwbaarder over door de documenten te delen. Ook projecten waaraan je hebt meegewerkt, kunnen geshared worden. Dit is trouwens de ideale manier om aan te tonen dat je al heel wat bereikt hebt én dat je een geëngageerde persoonlijkheid hebt.

       7. Schakel carrière-interesses in

Echt actief op zoek of gewoon wat aan het rondkijken? Ook deze vraag hoor je meestal wellicht in een andere context dan nu. LinkedIn heeft de optie ‘carrière-interesses’ opengesteld voor mensen die hun zoektocht naar een job willen specifiëren en sneller gevonden willen worden. Zo kan je recruiters laten weten of je beschikbaar bent voor een nieuwe uitdaging of niet. Verder kan je instellen naar wat voor een functie je op zoek bent en binnen welke locatie je het liefst zou willen werken.

Nu jouw LinkedIn-profiel volledig op punt gesteld is, ben jij helemaal klaar om te worden gebombardeerd door jobaanbiedingen! 😉 Veel succes!!!

 

Gerelateerde artikelen
Meest recente artikelen

Rekrutering: wat zijn de meest gewilde soft skills?

Zijn geavanceerde technische vaardigheden voldoende om rekruteerders te overtuigen? Tijdens een sollicitatiegesprek zijn het tegenwoordig de soft skills die het verschil maken. Deze gedragsvaardigheden zijn steeds meer in trek bij bedrijven. Ontdek ...

Lees meer
AC