Overuren: voor- of nadeel?

Overuren: voor- of nadeel?

Bij overuren denk je aan inhaalrust of een mooi extraatje op je loon. Weet je ook hoeveel overuren je net mag werken en vanaf wanneer je er belastingen op moet betalen? Lees hier wat je moet weten over overuren.

Wat zijn overuren?
Een standaard werkweek bestaat uit maximum 38 uren (of 40 uren als je ook ADV-dagen krijgt). Werk je meer dan 38 uur per week (of 40 met ADV) of meer dan 9 uur op één dag, dan werk je over. Al kunnen de afspraken over een standaard werkweek per sector verschillen.  In sommige sectoren bestaat daarnaast ook de mogelijkheid op flexibel werk, waarbij extra uren bovenop je uurrooster niet altijd als overuren worden beschouwd. Bij twijfel vraag je dus best na bij je werkgever wat voor jou van toepassing is.

Wanneer mag je overuren presteren ?
Belangrijk om weten is dat je enkel overuren mag en kan presteren op vraag en met goedkeuring van je werkgever. Je kan dus nooit zelf beslissen om overuren te presteren.

Je werkgever moet immers een specifieke wettelijke reden hebben om overuren te laten presteren door de werknemer. Heeft hij dit niet, dan kan hij eventueel vragen om zogenaamde « vrijwillige overuren » te presteren, maar ook in dat geval kan dit enkel op vraag van de werkgever.

Hoeveel mag ik (over)werken?

Om werknemers te beschermen, is het aantal uren dat je mag werken beperkt tot 11 uren per dag en 50 uren per week, ongeacht of het om overuren gaat of niet.

Daarnaast bestaat er ook een «  interne grens ». Dit betekent dat het aantal overuren dat je mag opsparen om later te recupereren, op geen enkel moment meer dan 143 uren mag bedragen. Heb je dit plafond bereikt, dan moet je eerst inhaalrust opnemen vooraleer je opnieuw overuren mag presteren.

Compensatie

Voor wat loont wat. In geval van overuren, is dat extra loon of inhaalrust (recup)

  • Overloon

Voor elk gepresteerd uur, ontvang je een overloon van 50% van je normale loon of 100% voor overuren gepresteerd op zon- en feestdagen.

  • Betaalde inhaalrust

Voor elk uur dat je overwerkt, krijg je één uur betaalde inhaalrust (100% van je loon) dat je moet opnemen op een moment dat je normaal had moeten werken. Die inhaalrust moet je meestal binnen de drie maanden opnemen. Soms worden er in de cao een aantal compenserende rustdagen vastgelegd.

  • Inhaalrust onmiddellijk laten betalen
    Te veel werk om inhaalrust op te nemen? Of heb je liever wat meer loon in plaats van rust?

Dan kun je per kalenderjaar tot maximum 91 uren laten uitbetalen en in sommige sectoren zelfs tot 143 uren. Deze worden dan uitbetaald samen met het overloon. Je ontvangt in dat geval direct 150% van je loon of 200% als het gaat om overuren die je presteert op zon- en feestdagen.

Belastingen
Meer loon betekent niet perse meer belastingen betalen. Voor overloon is immers een fiscaal voordeel verbonden: op de eerste 130 overuren betaal je een pak minder bedrijfsvoorheffing – en je werkgever trouwens ook.

 

Meest recente artikelen

Rekrutering: wat zijn de meest gewilde soft skills?

Zijn geavanceerde technische vaardigheden voldoende om rekruteerders te overtuigen? Tijdens een sollicitatiegesprek zijn het tegenwoordig de soft skills die het verschil maken. Deze gedragsvaardigheden zijn steeds meer in trek bij bedrijven. Ontdek ...

Lees meer
AC