Heb ik recht op een geboortepremie?

Heb ik recht op een geboortepremie?

Joepie, nieuw leven. Die kleine spruit verdient natuurlijk alles wat zijn of haar hartje maar wensen kan. En daar helpt de geboortepremie je een eindje mee op weg. Dit is een eenmalig bedrag dat ouders ontvangen bij de geboorte van hun kindje. Om er recht op te hebben moet je aan de slag zijn als werknemer of zelfstandige. Hoe en wanneer je ze aanvraagt? En hoeveel je precies krijgt? Dat lees je hieronder.

Wie vraagt de geboortepremie aan?

Je hebt recht op de geboortepremie als je werknemer of zelfstandige bent, of als je na een loontrekkende activiteit werkloos, ziek of gepensioneerd bent. Wie de premie mag aanvragen, werd wettelijk vastgelegd:

  •  De wettelijke vader van het kind krijgt voorrang.
  •  Is hij niet aan het werk en dat ook nooit geweest? Dan is de moeder de tweede in rij.
  •  Heeft ook de moeder geen inkomen uit werk? Dan mag de premie worden aangevraagd door de oudste, rechthebbende persoon uit deze lijst: de partner van de moeder, een grootouder van het kind, een oom of tante van het kind, of een (half)broer of (half)zus. Let wel: de grootouder, oom of tante moeten dan in hetzelfde gezin als het pasgeboren kindje wonen.

Wanneer vraag je de geboortepremie aan?

Je mag de premie aanvragen vanaf de zesde maand van de zwangerschap. Of anders gezegd: drie maand voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Je kunt de premie nog aanvragen tot vijf jaar na de geboorte van je kind.

Wie krijgt de geboortepremie?

Wie de geboortepremie ook aanvraagt, het bedrag zelf wordt altijd uitbetaald aan de moeder. Ten vroegste twee maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum staat het op haar rekening of ontvangt ze een cheque.

Hoe vraag je de geboortepremie aan?

Om de geboortepremie aan te vragen, heb je een aanvraagformulier nodig. Dat krijg je via het kinderbijslagfonds van je (laatste) werkgever of via je eigen kinderbijslagfonds of FAMIFED als je zelfstandige bent, nooit gewerkt hebt, in het onderwijs werkt of als je grensarbeider bent.

Vraag je de premie aan voor de geboorte? Stop bij het formulier dan een medisch attest met de vermoedelijke bevallingsdatum – je dokter of gynaecoloog kan je dat bezorgen. Na de bevalling bezorg je dan ook nog het geboorteattest. Vraag je de premie aan na de geboorte? Dan voeg je dat geboorteattest ineens toe.

Hoeveel bedraagt de geboortepremie?

Het bedrag van de premie hangt af van de plaars waar het kind gedomicilieerd is – Vlaanderen, Brussel of Wallonië – en het aantal kinderen:

– In Vlaanderen krijg je voor je eerste kind (of per kind bij een meervoudige geboorte) 1247,58 euro. Vanaf de tweede geboorte ontvang je 938,66 euro.

– In Brussel en Wallonië krijg je voor je eerste kind (of per kind bij een meervoudige geboorte) 1272,52 euro. Vanaf de tweede geboorte ontvang je 957,42 euro.

Een geboortepremie voor ieder kindje

Liep er jammer genoeg iets mis tijdens de zwangerschap of bevalling, ook dan heb je – na een zwangerschap van minstens 180 dagen – recht op kraamgeld. Bij de gemeente vraag je hiervoor een speciaal attest aan. Vertoont je kindje een handicap of ernstige aandoening? Dan kun je bij je ziekenfonds een aanvraag voor een verhoogde bijslag doen.

Meest recente artikelen
AC